Fagot speelt soms de brommerige grootvader-partijen in de muziek. Als je naar tekenfilmpjes kijkt, hoor je hem heel vaak en meestal als er iets grappigs gebeurt. Klagen, zingen, mopperen, vrolijk zijn? Een fagot kan het allemaal.

We blazen lucht door het dubbele riet om klank te produceren. Omdat een fagot van hout is gemaakt, behoort hij tot de groep ‘houtblazers’ van een orkest. Met je vingers doe je de kleppen en gaten open of dicht. Als alles dicht is, gaat de lucht van je riet door de 2,65 meter buis en krijg je de allerlaagste toon. 2.65 meter is lang, vandaar dat hij is “opgevouwen”. Door steeds een klepje of gat open te zetten speel je de hogere tonen.

De fagot weegt ongeveer 3,5 kilo. Gelukkig zijn daar koffers en draagtassen voor. Als je speelt, heb je ook een draagriem aan die het spelen veel makkelijker maakt.

Fagot kan je alleen spelen, maar ook met piano, andere houtblazers en zelfs een harmonie- of symfonieorkest. Fagot is vooral bekend in de klassieke muziekwereld maar steeds meer pop- en jazzmuzikanten ontdekken de mooie klanken van de fagot. Luister maar eens naar ‘Frosted Flake Wood’ van Hooverphonic of naar jazz fagottist Paul Hanson. Ook de Nederlander Bram van Sambeek zoekt alle mogelijkheden van het instrument op.

Waar je ook begint: elk orkest zal blij zijn, want er is een tekort aan fagottisten.

Natuurlijk kunnen ook volwassenen fagot leren spelen. Je bent er nooit te oud voor!

Kristel Janssens geeft fagotles. Klik hier voor meer informatie over deze docent.

Menu