Inge IJpelaar

Ouder-kind muziek, Kleutermuziek

Inge IJpelaar werd op 16 april 1967 geboren en groeide op in Drunen. Muziek speelde al op jonge leeftijd een belangrijke rol en is er dan ook met de paplepel ingegoten.

Op 11-jarige leeftijd kreeg ze haar eerste lessen bij Jan en Kees van Rooy, beiden verbonden aan het toenmalige “Brabants Orkest”. Later volgde ze lessen bij Lia Koolmees die haar voorbereidde op een conservatorium opleiding.

Ze studeerde dwarsfluit aan het conservatorium te Tilburg bij Hanni Barendrecht en slaagde hiervoor Cum Laude in 1993.

Met haar jarenlange ervaring leidde ze talloze muzikanten op in haar “muziekpraktijk Maaspoort’. Naast het lesgeven, wat een passie voor haar is, is ze ook regelmatig op de concertpodia te vinden in binnen- en buitenland.

Van huis uit is ze dwarsfluitist, maar door de jaren heen is ze allerlei soorten instrumenten gaan bespelen: Ierse whistle, Ierse fluit, low whistle, blokfluit, sopranino, doedelzak, draailier, gitaren, cister, luit, gitterne, bouzouki, slagharp, kromhoorn en piano. Momenteel bekwaamt ze zich op ruispijp en schalmei.

Net zoals bij Renske is het moederschap een grote drijfveer geweest waardoor ze zich is gaan interesseren voor muziek met jonge kinderen. Ook lag haar interesse bij kinderen met een beperking en ging ze werken bij zorginstelling Cello onder de functie “zorg in de klas”. Met een cliënt die ze daar begeleidde had ze zo’n succeservaring dat ze besloot een opleiding hierin te volgen om de theorie achter de praktijk te leren begrijpen. Ze volgde de opleiding OMB aan de Hoge School “InHolland Academy” te Alkmaar.  (Orthoagogische Muziek Begeleiding ) Deze  opleiding heeft ze in 2014 afgerond.

Samen met Renske van der Heijden organiseert zij jaarlijks projectdagen voor fluitleerlingen. Door de prettige samenwerking en gezamenlijke interesses is de geheel zelf ontworpen cursus voor “Muzikintje” tot stand gekomen.