Renske van der Heijden

Ouder-kind muziek, Kleutermuziek

Renske van der Heijden werd op 1 december 1984 geboren en groeide op in ’s-Hertogenbosch. Al op jonge leeftijd was zij geïnteresseerd in muziek, theater, dans en andere kunstvormen. Ze kreeg haar eerste muzieklessen, algemene muziekleer en zang, bij de Schola Cantorum die Sangeren Onser Liever Vrouwen te ‘s-Hertogenbosch. Niet veel later, op achtjarige leeftijd, startte zij met dwarsfluitlessen aan de plaatselijke muziekschool. Toen zij besloot een professionele muziekopleiding te willen volgen, klopte zij bij Inge IJpelaar aan die een belangrijke rol heeft gespeeld in haar weg naar het Conservatorium.

Renske werd aangenomen aan het  Conservatorium Maastricht, hoofdvak dwarsfluit en bijvak zang, en combineerde dit met de studie muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht. In 2011 behaalde zij haar diploma Master of Music and Education als leerling van Philippe Benoit. Tijdens haar studie had Renske al bijzondere interesse in het muziekonderwijs. Zij verkoos het lesgeven boven een bestaan als uitvoerend musicus. Haar Bachelorscriptie ging dan ook over het lesgeven aan kinderen met PDD-NOS. Tijdens haar Masterstudie specialiseerde zij zich nog meer in muziekeducatie en richtte zij zich op het ontwikkelen van lesmateriaal.

Op 1 januari 2010 heeft Renske haar bloeiende muziekpraktijk Fluit & zo opgericht. Daarnaast is zij als docent werkzaam voor verschillende verenigingen, harmonieën en muziekscholen. Samen met Inge IJpelaar organiseert zij jaarlijks projectdagen voor fluitleerlingen.

Sinds 2013 is Renske moeder. Inmiddels heeft zij drie zoontjes. Deze grote verandering in haar leven heeft ook een groot effect op haar als muziekdocent. In haar muziekpraktijk Fluit & zo zijn nu ook zeer jonge leerlingen te vinden. Dit vergt een andere aanpak van lesgeven, waarvoor zij zelf materiaal heeft ontwikkeld. De ervaring die zij heeft door muziek te luisteren en maken met haar eigen kinderen is zo bijzonder en mooi, dat zij vindt dat alle ouders de gelegenheid zouden moeten hebben om dit te ervaren. Het plezier in muziek van haar zoontjes is voor Renske een grote drijfveer voor Muzikintje, wat zij samen met Inge IJpelaar oprichtte.