Marta Lopez Vega

Viool

Ik ben Marta López Vega, geboren 20 augustus 1969 in Colombia en van origine Spaanse. Opgevoed in een muzikale omgeving doordat mijn vader beroepsviolist was en mijn moeder pianiste. Met het hele gezin emigreerden wij naar Enschede waar ik in 1983 begon met de studie aan het conservatorium in Enschede bij Maurits van den Berg. Tijdens mijn studie gaf ik al les op een internaat in de buurt van Zwolle en dit vond ik zo boeiend dat ik nooit meer ben gestopt met les geven. In deze tijd speelde ik in een vast ensemble, het “Van Wassenaer Consort’’ waar ik aanvoerster was. In 1987 zette ik mijn studie voort aan het conservatorium te Utrecht bij Eva Koskinen. Vanaf 1989 was ik enige jaren concertmeester van het Nijmeegs Studentenorkest Collegium Musicum. In die tijd studeerde ik bij Benzi Shamir Cum Laude af.

Docent ben ik met hart en ziel. Met viool kun je bij mij beginnen vanaf 5 of 6 jaar, maar beginnen met vioolspelen kan natuurlijk op elke leeftijd. Ik moedig strijkers van alle leeftijden aan om zo lang mogelijk te genieten van hun instrument door te musiceren. Samen werken we aan goede speelhouding en muzikale ontwikkeling. Spelenderwijs leer ik je vanaf de eerste les muziek te maken op de viool en stapje voor stapje krijg je de basistechniek in de vingers. Ik zorg voor een goede opbouw van techniek vanaf de basis, met aandacht voor de juiste vioolhouding en veel oog voor spelplezier. Je leert tokkelen, strijken, noten lezen en bijvoorbeeld ook ritme klappen. Vioolspelen vergt oefening, dus je krijgt ook huiswerk mee om je vaardigheden verder te ontwikkelen.

Ik werk met divers lesmateriaal, afgestemd op leeftijd, vorderingen en smaak, en daag je uit meerdere soorten muziek te verkennen. Graag bied ik je een vrijblijvende proefles aan zodat je kunt kennismaken met de viool en mijn manier van lesgeven.

Ik werk pas 25 jaar met veel plezier als viooldocente op een privé muziekschool “Klankrijk” in Nijmegen.  Ook heb ik een eigen lespraktijk thuis in Kerkdriel.

Wat voor mij de kers op de taart is zijn de uitvoeringen die ik heb met mijn leerlingen. Belangrijk is dat ze dan kunnen beleven hoe leuk het is om samen muziek te maken. Dat gebeurt dan vaak in “theatervorm”, dus niet alleen door het vioolspel maar ook met het maken van bewegingen/pasjes, veel uit het hoofd spelen en zelfs soms met stukjes tekst. Alles wat ze in dat jaar geleerd hebben komt dan samen.

Ik heb ook ervaring met het begeleiden van kamermuziek ensembles en met het geven van groepsrepetities bij jeugdorkesten en bij Het Philips Orkest uit Eindhoven.

Onlangs werd ik uitgenodigd op de strijkersdag van de muziekschool Eindhoven om het jeugdorkest te dirigeren. Ik vind het bijzonder om te merken dat je na zo’n dag na veel samen gerepeteerd te hebben nog barst van de energie en dat je trots kunt zijn op het feit dat je met zijn allen, samen muziek hebt gemaakt.

Tijdens mijn studie en daarna heb ik veel ervaring opgedaan bij een aantal professionele orkesten, o.a : Nederlands Philharmonisch Orkest, Het Gelders Orkest, de Schweriner Philharmonie, het voormalig Brabants kamerorkest Musica Ducis, Möbius ensemble uit Tilburg en het Maestro Jules Orkest. Bij de twee laatst genoemde orkesten heb ik de functie als vaste aanvoerster.

Tot op heden vind ik het bijzonder leuk om in de buurt van mijn woonplaats (Kerkdriel) muzikaal betrokken te zijn bij mooie projecten in Zaltbommel zoals de jaarlijks terugkerende uitvoering van de Mattheus Passion en van het Stabat Mater van Pergolesi,  en het Emmy Verhey festival!